tirsdag 5. januar 2021

Jeg fant ei dryppsteinsgrotte på Helgeland!

 

Jeg fikk høre at det var ei dryppsteinsgrotte på Helgeland. Geologi er en av de tingene jeg synes er veldig spennende, så denne ville jeg prøve å finne. Jeg tok kontakt med en som hadde vært der. Jeg fikk en noe vag veibeskrivelse og ble fortalt at den var veldig vanskelig å finne.

Terrenget opp til grotta var ulendt og bratt. Jeg gikk utrolig nok nesten rett til stedet, men hadde jeg ikke visst at det lille hullet ledet inn til ei stor grotte, hadde jeg aldri i verden krøpet inn!

Åpningen hadde en diameter på ca 50 cm, men etter å ha krøpet inn var jeg inne i ei stor grotte. Ca 15 meter lang, 4-5 meter på det bredeste og 6 meter opp til taket på det høyeste stedet. 

Jeg har vært i flere dryppsteinsgrotter, men jeg har aldri sett slike som ser ut som koraller før. Grotta var full av dem. Noe som var bra, for kalkstein stalakittene (som ser ut som istapper som henger fra taket), var knekt av og fjernet. Det var stort sett bare små rester igjen. 

Ufattelig at folk er så teite at de knekker av disse naturens skatter. De vokser  utrolig sakte, bare 0,1 mm pr år. Ergo vil det ta 100 år for en av disse kunstverk å bli 10 cm!

Heldigvis er det såpass høyt til taket ett sted, at ingen har nådd opp og kunnet rasere stedet totalt. Der var det noen store fine stalakitter, en av dem var minst 10-12 cm.

Naturen har mange hemmeligheter, slike grotter synes jeg er en av dem.

Jeg var storfornøyd når jeg forlot stedet. For en magi!!!

Beklager at det ikke er flere bilder, men mobilkameraet mitt fungerer ikke i så dårlige lysforhold. Jeg tar med ett skikkelig kamera neste gang jeg tar turen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!