mandag 23. desember 2019

Julebrev 2019!

Ups! Nå er det plutselig lille julaften.

Hvor er tiden blitt av?

2019 har fløyet av sted i ett forrykende tempo.

Dette blir årets 29. innlegg på Villmarkshjerte. Bare 29, for tiden som fløy av sted ga ikke rom for flere.

Vel, her kommer en laaaang oppsummering av året ;)

Juleforberedelsene hos oss er ikke mange, men nissene og juletreet er kommet på plass, sjakkruter og krumkaker er i boks, diverse typer lefse er bakt, kjøttrulle, fenalår og røykalaks er på plass. Jeg stresser ikke med julegaver, for det gir jeg ikke. Guttene mine får en liten pengeoverføring, ellers antar jeg alle rundt meg har alt de trenger.

I kveld skal vi spise ribbe med tilbehør og julaften blir det egenprodusert pinnekjøtt, med rotmos fra egen avling. 1. juledag blir det kveite, som Lasse fikk av en kompis.

I år har vi vært 2 turer i Lofoten. Første gang i juni med bobilen, da vi dro for å være med på ett geocaching MEGA event i Harstad. Den andre turen tok vi i august, da med telt. Lofoten er jo bare nydelig.

Det er ikke blitt så mye reising som tidligere år. En helg i måneden reiser jeg til Mo for å jobbe, da er jeg max døgnvill og kommer meg ikke mye på tur.

Jeg dro en liten tur til Mosjøen på telttur og cachejakt i sommer og en tur til Oslo i høst, på besøk til min eldste sønn og svigerdatter, med inkludert cachejakt, selvfølgelig.

Lasse har vært noen turer på Forvik og hytta i Vistenfjorden. Jeg har ikke vært med en eneste tur i år, det er rett og slett ikke blitt prioritert.

Lasse var på elgjakt i Lomsdal Visten og kom hjem med masse elgkjøtt. I går oppdaga vi at det som var igjen av elgkjøttet, dvs. en halvfull liten fryser, var ødelagt på grunn av at fryseren var gått heden. Sukk... Heldigvis hadde jeg litt elgkjøtt i begge fryserne oppe, så vi er berga. Noen kilo laga jeg viltspekepølse av, så helt fritt for elgkjøtt er det ikke.

En eneste båttur har vi prioritert, en hel dags fisketur. Da fikk vi til gjengjeld nesten nok torsk til å fylle fiskegjeldet mitt og lage noen kg kaviar.

Jeg og hårballene går daglig tur på eiendommen vår, ofte til granskogen hvor de kan løpe fritt (den er inngjerdet).

Inni skogen har den ene lavvoen vår har stått i ett år, vi er mye i den. Nå som vi har en liten vedfyringsovn der, blir det fort varmt og godt inni den. Natt i naturen fikk vi til hver måned til i mai, da skar det seg på grunn av jobb og reising, men i 2020 skal vi få til en natt i naturen hver måned.

Ett lite stykke fra lavvoen har vi hugget frem en liten lysning slik at vi har bålplass mellom grantrærne. Der er det fint å være, både på lyse sommerkvelder og mørke vinterkvelder.

Jeg har satt opp en utedo, som foreløpig bare er til pynt. Vi måtte jo ha en utedo der. (Link hvor dere kan se hvordan den ser ut)

En sjøhulk står og passer på inngangen til skogen. Den laga jeg etter inspirasjon fra alle slike som vi så i Lofoten. Knallfin kar. Jeg må få samla nok gavler til at jeg kan få laga ei dame til han.

Det henger masse lykter i trærne, en liten eventyrskog for oss og en flott lekeplass for hundene som løper rundt og jakter mus.

All tiden som forsvant? Ja, den ble ikke brukt til tv-titting, for tv har vi ikke. Nei, for å være ærlig har vi jobba beinhardt for å bli ferdig med eiendommen. Vel, helt ferdig blir vi ikke i år. He, he
Bildet over her tok jeg for ett par dager siden. Det er en ørliten forskjell på huset og annekset på de to bildene.

Det gjenstår ennå småting på de tre hønsehusene, men det er prioritert bort, for de fungerer fint som de er.

Karl Gustav og hoffet hans trives i Blommestua, (til venstre i bildet) der våre 10 Skånske Blommehøns bor. Vivaldi og damene ser ut til å ha det bra i Brahmastua, (nr. 2 fra venstre), der våre 12 Brahma og 2 Lohman høns bor. Bak Brahmastua ligger Silverstua (vises ikke på bildet). Der bor Silverud og de 5 damene hans, de er av rasen Silveruds Blå. Alle er flinke produsenter av egg og kyllinger. Hvor mange kyllinger som har klekket her hos oss i år? Jeg har ikke helt oversikten, men minst ett par hundre.

Annekset er det røde bygget på "før"-bildet, altså det som bare har sort vindstopp på veggene på "nå"-bildet. Siden hele taket måtte skiftes, ville Lasse lage enkelt skråtak i stedet for slik det var. På bildet er han oppe og legger takplater. Det blir bra. Han er ekstremt effektiv når han bestemmer seg for noe, så når han fant ut at annekset skulle restaureres, da var det bare; "Vipps" og det meste var gjort. Ny pipe, bordkledning og de to siste vinduene får vi sette inn etter jul. Innvendig er det ferdig isolert, parketten er kommet på gulvet og 2 vegger på stue/kjøkken og en på soverommet er kledd. Det går fort.

Huset ble ikke ferdig malt i sommer... jo, jeg vet, det burde jeg fått ferdig. Men vet dere hvor mange dager vi hadde uten regn?!?! Vel, jeg fikk 2 strøk på 2 vegger og ett strøk på en vegg. Jeg måtte nesten unne meg litt fritid i sola.

Eller gjorde jeg det? Nei, for når jeg tenker meg om beisa jeg 3 hønsehus og sauefjøset. Jeg tror det er bra jeg er glemsk.

Selv om jeg bare jobber 30% som sykepleier, så jobber jeg godt over 100% stilling som småbruker. For ett par måneder siden var det en kjenning som satt og sutra over at han hadde hatt ei 60 timers arbeidsuke. Jeg sa ikke noe, men tenkte; 60 timers arbeidsuker er ingen ting i min verden. Heldigvis er jeg glad i å være ute, i all slags vær og holde på med både små og store prosjekter. Jeg koser meg med det.

Hele sommeren har jeg dyrka mat. Jeg har tørket, syltet og hermetisert mengder med grønnsaker. 16 kg sylteagurk, 378 purreløk, mange kg fargerike gulrøtter, 4 kg squash, masse reddik, rødbeter, 200 kg poteter, mengder med krydderurter, gresskar. Ja, masse, masse god mat.

Jeg har laget rabarbrasaft, rabarbra likør og granskudd likør. Jeg har laget og hermetisert mange liter med rabarbrasyltetøy.

Hyllene i "Kjellerbutikken" (vår private butikk) er overfylt med godsaker nå. Ingen ledig plass på noen hyller.

Så kom høsten og slaktesesongen var i gang. Vi slaktet 8 av 14 lam, de 6 siste går fremdeles sammen med mødrene. Vi la skinnene i salt, slik at jeg kan garve dem til sommeren. 14 fenalår henger i taket i "Kjellerbutikken". Mange, mange kg med pinnekjøtt ligger i salt. Jeg sydde mange kjøttruller, brukte tradisjonelt krydder i noen og prøvde litt utradisjonelt i noen. Det ble superbra pålegg. Frokostene på julemorgenene er riktig så gode.

I februar 2020 blir det endelig sydentur på oss igjen. Først 3 dager i Oslo, så 9 dager på Gran Canaria. Jeg gleder meg til noen dager med sommer, for i år synes det som om vi har hatt en hvit vinter, så en grå vinter, før vi fikk grønn vinter, og nå; atter en grå vinter. he, he Neida, jeg har ikke glemt de fantastiske lyse sommernettene, med blå himmel og midnattsol. Jeg har heller ikke glemt de 4 ekstremvarme dagene, da jeg gikk ned til stranda vår og tok meg en svømmetur i sjøen. Nord-Norge og Helgeland er vakkert!

En av årets siste gode gjerninger hos oss ble å lodde ut en eske med godsaker til en av de som følger Solbakken Småbruk på Instagram eller Facebook. Ei ung jente gikk av med seieren og fikk glad og fornøyd eska med seg ett par timer senere.

I går tok jeg turen til Sandnessjøen for å gi foreldrene mine ei eske med litt godsaker. De må jo selvsagt få tørrfisk, røykalaks, tørka purre, sylta agurk, fargerike egg og litt sånne greier til jul.

I kveld skal vi lage ei ny slik gaveeske. Den skal Lasse skal dra å levere på julaften formiddag, som en liten overraskelse til en som tilbringer julen alene.

2019 har vært ett utrolig lærerikt år for meg. Jeg har fått muligheten til å øke graden vår av selvberging enormt. Før har vi bare hatt mulighet til å høste av naturen, nå kan vi dyrke mye av det andre vi trenger. Kunnskap om gamle konserveringsmetoder, har gjort hyllene i kjellerbutikken velfylte. Å lære nye ting er gøy! Det har vi godt av alle sammen.

Jeg gleder meg til 2020 sammen med Lasse, Alaska og Buffy her på Solbakken Småbruk på vakre Helgelandskysten!

Nå gjenstår det bare å 
ønske dere alle sammen; 
en riktig God Jul,
en fredelig julefeiring
og ikke minst;
ett riktig Godt Nytt År!


1 kommentar:

  1. At du ikke er redd for å ta i et tak har jeg aldri vært i tvil om, og selv om en sånn oppsummering som dette blir veldig komprimert, har du helt klart fått gjort mye i løpet av et år. At du ikke er redd for å prøve nye ting og at du har en Pippi-mentalitet (Dette har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg sikkert), hjelper langt på vei. Og så er du nevenyttig. Og kreativ. Og målbevisst. Herlighet, for en gavepakke du er! :D
    Riktig god jul til deg og dine, og så håper jeg du får et strålende nytt år med bare morsomme prosjekter som går knirkefritt <3

    SvarSlett

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!