lørdag 12. oktober 2019

Høsten er kommet!

Det er høst og jeg har mange jern i ilden, men tar meg tid til turer langs fjæra, i skogen og koser meg med bål i mørket.

Kjellerveggen så ille ut, så jeg ga den et enkel ansiktsløft. Det ble riktig så fint.

Jeg fant ut at ett småbruk måtte ha utedo. Så da satte jeg opp ett utedo i den ene skogen vår. Foreløpig bare bilde av råbygget. Det er litt småpjusk igjen inni, så skal dere få se.

Årets agurkavling ble nesten 14 kg. Siste rest ble syltet for ett par uker siden.

Nå er "kjellerbutikken" nesten helt full av diverse som er hermetisert og syltet, noe som gjør at jeg må lage flere hyller til alt som skal saltes.

Det er en god del som skal saltes, siden lammene skal slaktes. Mange av skinnene skal ligge i salt frem til våren og en god del av kjøttet må saltes.

Innhøstinga av gulrøtter var mye bedre i år enn i fjor. Høvelig store fine gulrøtter i mange flotte høstfarger.

Disse ble tatt vare på med at en god del ble syltet, noe vi gjorde med stor suksess i fjor.

Jeg har forvellet mye og frosset ned i middagsporsjoner. I tillegg har jeg laget lapskausblandinger med gulrot, potet og purre.

Purren er også hjemmedyrka. Jeg gikk litt "overboard" når jeg planta, ergo høsta jeg over 350 purreløk i god størrelse. Vi har purre ei stund fremover, både frossen og tørka.

Prosessen med å ta vare på lammeskinnene viste seg å være en mye større jobb enn å ta vare garve skinn av hare og mår.

Disse skinnene hadde ligget i salt siden i fjor høst. Jeg fant ut at jeg måtte få tatt vare på dem før vi skulle slakte våre egne lam.  Så jeg har garvet dem før jeg gikk i gang med å skrape, vaske, strekke og mykne. Dette er en prosess som tar ett par uker, så det er mye jobb, men veldig gøy å få det til.

Jeg har kosa meg med å ta opp poteter. Når sola skinner er det flott å være ute. Ennå er det masse igjen, men jeg har fått opp litt av 4 sorter.  Vi må, for å være ærlig, få solgt dem for at jeg skal orke denne jobben til neste år. Når man ikke har utstyr for å gjøre jobben med traktor, da er det flere treningsøkter fra jorda gjøres klar til å sette poteten til jeg har klart å få all poteten opp av jorda. Ergo, treningssenter er helt unødvendig.

Om kveldene for-koker jeg de knøttsmå (delikatesse-) potetene, har dem på små fat med purre, Solbakken krydder og litt olivenolje. Disse fatene er det bare å ta ut av fryseren, av med plasten og så er de klar for grillen.

I begynnelsen av september var jeg noen dager i Oslo på besøk til min eldste sønn og svigerdatter. De hadde nettopp flytta inn i ei fin leilighet like i utkanten av sentrum. Det var godt å ha litt byliv igjen og være sammen med ungdommen. Men Oslo er en støyende by, så når flyet landet på Helgeland, da konstaterte jeg bare hvor heldig jeg er som bor her.

I skrivende stund er jeg på jobb på Mo. Før jeg dro hit hadde Lasse og hårballene vært på elgjakt. Da benytta jeg tia til å rive mye av den delen av annekset som var falleferdig. Nå får jeg stadige oppdateringer om fremgangen i restaureringa, Lasse har revet resten og begynt på gjenoppbyggingen. Halve annekset står igjen, det er ikke så ille. Nå har vi utvida den delen vi har revet litt, dette er fordi deler av det gamle annekset og tilbygget skal være uthus/vedskjul/stabbur. Annekset trenger ikke være så veldig stort.

Høsten er knallfin. Jeg er ute fra tidlig morgen til mørket senker seg, ja, sånn bortsett fra når det er vindstille og jeg lager kvistebål.

Ha ei superflott helg, alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!