mandag 17. september 2018

Vi har det hektisk på Solbakken!

Det er så mye å gjøre og så alt for liten tid, så det blir sjelden jeg setter meg ned med nettbrettet for å skrive noen ord.

Endelig begynner livet å roe seg litt, selv om veldig mye gjenstår, så er det lite igjen som haster før vinteren. Derfor kan vi innimellom gjøre andre ting enn å jobbe på småbruket.

Nå som huset er ferdig utvendig har vi fortsatt å skoge og brenne store mengder kvister.

Det blir mer og mer lys ved huset etter hvert som de store tette grankvistene blir borte.

Nesten 1 km gjerde er kommet opp. Ett stort område er gjerdet inn til søyelammene og ett lite areal er gjerdet inn til værlammet. De får gå adskilt en god stund fremover. To porter mangler (hasteprosjekt), samt en skillevegg i sauehuset. Væren får ett lite område der inne og søyene resten.

Av og til stopper vi opp i arbeidet og "koser" litt med hønene og hanene. Hanene begynner å bli store. 9 av dem bor alene i vedskjulet og får kraftfor for å bli tykke slik at de kan bli middag. De skal snart flytte igjen, slik at de kan gå sammen med væren og holde han med selskap. Og ikke minst for at vi skal få revet det falleferdige vedskjulet før stormen tar det. Lasse hentet hanen Tore, for han holdt ett sørgelig spetakkel. Det ble stille etter litt kos....

Om kveldene sitter vi på fjøsgulvet og brenner restene av fjøsen i tønna. Da dukker det ofte opp elg på jordet og både Alaska og far gleder seg til å dra på elgjakt. Nå krysser vi bare fingrene for at Lasse kan dra på jakt, siden han har betennelse og store smerter i begge armene.

Jeg har smått vært på sopptur. Både kantarell, traktkantarell, piggsopp og steinsopp er havnet i korga.

Her er det mye god mat. Fabelaktig å ha liggende i fryseren til vi skal lage viltmiddager utover høsten og vinteren.

En dag tok jeg med sekk og korg og gikk den sørlige delen av eiendommen. Den delen som er helt der hvor Dønnes kirke ligger. Korga ble raskt full av piggsopp, for det vokste det mye av.

Vi oppdaget at eiendommen endte like nedenfor en liten åskam som hadde utsikt over ei lita tjønn. Det er bare snakk om knappe 15 meter. Kjempedumt, for her hadde det vært koselig å ha en liten gapahuk eller noe sånn å gå på tur til.

Rundt 200 meter fra enden av denne delen av tomta er det en fin liten flekk med litt utsikt over landskapet, men jeg tror vi leter videre etter ett sted for å ha en gapahuk som turmål. Vi har ennå mye eiendom å tusle over. Kanskje dukker det opp en annen perle?

Det er blitt litt orden på kjøkkenet. Selv om det langt fra er ferdig, så prøver vi å gjøre det litt koselig i alt rotet. Her er det både egenprodusert krydderolje, krydderurter fra egen grønnsakshage, likør av rabarbra og egg fra hønene i det ene hønsehuset; Lohmanstua.

Ett rom i huset er omsider 100% ferdig. Det ene soverommet. Over ser dere utgangspunktet, det skrekkelige rommet som var umulig å tenke seg å sove i.

Nå er det blitt mye bedre. Lyst og trivelig, enkelt innredet med seng, nattbord, klesskap og 2 hundebur. Bare det at rommet er helt ferdig føles fantastisk. Bare 6 rom igjen å ferdigstille. Nå er det stort sett bare gulvene og gulvlistene igjen i de rommene, så det prioriteres ikke. Men greit å holde på med når det regner.

I ledige stunder har jeg farget egenprodusert ullgarn med farger fra naturen. Det orginale garnet til høyre, en hespe farget gult med røsslyng og en liten hespe ble lys beige med noe sopp jeg ikke vet navnet på.

Nå gleder jeg meg veldig til å dra på tur igjen. Når Lasse (forhåpentligvis) drar på elgjakt, skal jeg ta meg noen dager med sekk og telt på innlandet. Det tror jeg blir supert for både kropp og sjel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!