søndag 8. juli 2018

Sauehuset tar form!


Jeg er kommet godt i gang med renoveringa av sauehuset. La meg fortelle og vise bilder fra prosessen så langt.

Når vi overtok eiendommen så det ut som på det første bildet. Ett fullstendig falleferdig bygg omgitt av tett skog. Inni var det overfylt med skrot, taket delvis falt sammen og bordkledninga råtten.

Så ble de enorme grantrærne saga ned i tillegg til noen svære seljetrær. Det ble lys til byggningen og vi gikk i gang med å bære ut. Jern og -metallskrammel og glassbiter ble trillet bort for kjøring til fyllinga. Vindusrutene som stod inni der ble båret til huset (skulle brukes til drivhus), så ble det bål av alt det andre. Mange bål. I slutten av juni var det omsider tomt og rivingen kunne starte.

Vi stod igjen med ei ramme av bare stenderverket. Drageren på midten var knekt. Den i fremkant var råtten og det var ekstremt skjevt i forkant og langs gulvet. Vi fjerna det som var ødelagt, brukte biljekken til å vatre opp og stable stein under.

Lasse dro på hyttetur, ergo fortsatte jeg alene. Jeg tok i bruk noen metoder som ville fått arbeidstilsynet til å se rødt for å få veggene i fremkant retta opp. (Sånn høvelig i vater ble det i alle fall.) Det gikk heldigvis bra og jeg kunne sette opp drageren på midten og lage ny i fremkant.

Lasse hadde laget material av de store granene, da var det bare å sette opp villmarkskledninga. For å få dagslys inn, laget jeg hull hvor vi kan sette inn to plexiglass. I tillegg valgte jeg å ikke legge kledninga helt ned i hjørnene, rett og slett for å få frem litt av de fine steinfundamentene. Som dere ser er det bølgeblikkplater på to av veggene. De skal jeg kle med villmarkskledning, men siden de er hele og uten rust legger jeg kledninga utenpå.

Det viste seg at Lasse hadde saget alt for lite kledning, men mer enn nok stendre som jeg kunne bruke til å lage takstoler "alà Skoglund". Ikke helt etter norsk standard, men "krute go". Da begynte det selvsagt å plaskregne, så jeg måtte sette opp ei presenning for at ikke jærsaga skulle bli våt. Den henger der hvor sauene skal få gå inn og ut som de selv vil.

Jeg er ganske stolt av det jeg har fått til. Takplatene må vente til Lasse kommer tilbake, der må jeg ha litt hjelp. I tillegg ser jeg at bygget faktisk vil fungere for de 11 sauene som kommer til høsten. Litt spesielt blir det med villmarkskledninga, men vi er nå litt spesielle og sauene blir litt spesielle, så det kommer nok bare til å gå fint.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!