mandag 4. juli 2016

Helgetur på Helgelandskysten!

Torsdag kveld dro vi på tur ut i skjærgården. "Sjølvelive" er godt utrusta, så det er i grove trekk bare å dra med seg mat og klær og legge ut på tur.

Den gamle kalesjen ble satt på igjen, siden den nye ikke er helt ferdig, så vi håpet på lite regn - siden den rett og slett er søkk-lekk...

Siden vi ikke kom oss ombord før ved 22-tiden gikk vi bare til Esøya. Her kunne vi legge til flytebrygga og tusle en tur på land. Esøya er ei lita øy uten bosettning. På nordenden av øya ligger et gammelt klebersteinsbrudd fra middelalderen.

I fjellet har folk hugget inn navn og årstall, flere er fra 1800 tallet. Dette hadde vært ett fabelaktig sted for en geocache ;)

Turen dit fra Forvik er ikke lang, noe som er kjekt når det kommer sms om at det nye bordet for å ha på dekket er kommet i posten. Så utpå formiddagen tøffet vi tilbake til Forvik og hentet bordet før vi la kursen mot Sandnessjøen, slik at foreldrene mine fikk se "Sjølvelive".

Kartplotteren er faktisk bare en app fra Kartverket på nettbrettet. Den er absolutt helt fabelaktig og helt nøyaktig å navigere etter.

Underveis møtte vi både hurtigruta, lasteskip og massevis av småbåter på helgetur. De Syv Søstre ruget høyt i horrisonten.

Etter å ha vært i Sandnessjøen gikk vi til Hjartøya. Ei lita øy som heller ikke er bosatt, hvor vi var på mange helgeturer når jeg var barn. Nå lå det ei flytebrygge her som vi benyttet oss av. Det er enkelt for Mira og Una når vi ligger ved ei brygge, for da hopper de bare i land når de vil. Ellers må vi ro i land med den søkk-lekke gummibåten....

Propellene dere ser på berget på bildet under det av båten, står på Rosøya og er de som var på fangeskipet "Rigel" (link) som ble bombet og gikk ned mellom Rosøya og Tjøtta under krigen.

Lørdag gikk ferden videre langs leia inn i Herøysundet. Nydelig vær og massevis av båter.

Vi hadde planlagt å gå i land og finne noen cacher, men det var ikke mulig å finne plass å legge båten ved gjestebrygga, så det ble bare en rask tur på land med hårballene før vi fortsatte ferden.

Siden vi følte at vi absolutt måtte få logget en cache sjøveien, la vi kursen mot Mindland.

Været skyet over, men vi har det fint ombord likevel. Jeg tror det skal være ganske ille vær før denne skuta sliter i sjøen.

Vel fremme på Mindland tuslet vi i land og måtte lete en del før vi fant cachen. Nesten ett år siden sist den var funnet, men den dukket opp til slutt og vi kunne fornøyd dra videre mot Flatøysundet

Her ankret vi opp og gummibåt og årer måtte til for å komme oss på land. Det er ett sørgelig liv med gummibåten; en ting er at den er søkk-lekk så den må auses for vann hver gang den skal brukes... den må også pumpes luft i hver gang... siden den tydeligvis har ett og annet hull.... Uansett, vi kommer oss trygt til og fra land. Mira er så overmodig og virrete at hun må ha redningsvest på seg :)

Vi kosa oss med god mat og ett par glass rødvin på dekk. Strålende fornøyd med det nye bordet vårt. Mira og Una fikk hver sin kokte nyfiska sei til kveldsmat, noe Mira ikke var helt begeistret for. Hun ble derfor overlykkelig når hun fikk bytta ut sin porsjon med en grillpølse i lompe. Mira pølsemonster :)

En tanke har slått meg ofte den siste tiden, jeg elsker å gå i fjellet og skogen; selve livet, men båtlivet kan også bare betegnes som; selve livet! Kjenner at jeg er ufattelig heldig som kan leve slik som dette.

Svartvassbukta i Halsfjorden, panoramabilde.
Søndag tok vi turen innover Halsfjorden og Svartvassbukta før vi tøffet tilbake til Forvik. Svartvassbukta er nok ett av de stedene vi var mye på båttur i min barndom. Der var det akkurat slik som både jeg og Lasse husket det. Vi ble raskt enige om at vi skulle dra på tur hit en annen gang og gå opp til det fiskerike fjellvatnet som er oppi fjellet der.

Så var det på tide å dra hjemover igjen. Som dere ser; ikke bare solskinn på Helgeland. Regn og hvitt hav blir det også innimellom.

I to uker har vi vært eiere av "Sjølvelive". I løpet av den tiden har vi hatt 7 overnattinger ombord.

Vi gleder oss masse til nye turer og ikke minst den planlagte turen nordover langs kysten i sommerferien. Da er planen å bo ombord i 2-3 uker :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!