torsdag 31. mars 2016

Jeg vakumpakker turmat!


Innimellom får jeg spørsmål om hva slags mat jeg bærer med meg på tur, jeg har egentlig ikke hatt noe godt svar, for jeg har ikke laget til noe spesielt, bare tatt med noe.

I fjor pleide jeg ta med en pakke knekkebrød, ulike tubeost, leverpostei, majones og salami. Jeg hadde med nudler, rett-i-koppen suppe, potetmos og litt pølser.

I tillegg til rett-i-koppen kakao og pulverkaffe. Som nødmat hadde jeg med småposer med havregrøt. Til Mira hadde jeg porsjonspakker med tørrfor og godbiter. Det var alltid mer enn nok mat.

I år skal jeg prøve ut selvlaget og vakumpakket turmat. Nå er jeg godt i gang med å lage til dette.

Dette er melblanding til 3-4 flate brød som kan stekes på stekepanna til stormkjøkkenet. Dette har vi prøvd flere ganger, men da som pizzabunn. (Se det siste bildet på siden). Brødene/pizzabunnene hever godt og kan lages av kaldt vann.

Denne melblandinga er laget av;
3,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron

Når de skal lages tilsettes;
1,8 dl vann og 30 g smeltet smør.

Denne melblandingen er til steking av fisk.

Her har jeg laget dem i små mengder i litt store poser slik at det bare er å putte fisken oppi og blande sammen med melet.

Blandingen består bare av hvetemel, litt salt og pepper.

Siden jeg ikke er så veldig glad i havregrynsgrøt, brukes den bare som nødmat.

Disse pakkene er nok til 2 personer.

Innholdet er 2 dl lettkokte havregryn og 2 ss sukker og bittelitt salt.

Når den skal brukes er det bare å tilsette 5 dl vann og la det koke.

Som middagsmat har jeg laget en blanding som består av;

2 ss makaroni med 5 min koketid
2 ss saltet og tørket elgkjøtt i små biter
1 pakke kantarell rett-i-koppen suppe

En litt stor pose som gjør at det bare er å tilsette 4 dl kokende vann i posen, røre godt om og la det stå for å godgjøre seg i ca 10 minutter. Elgkjøttbitene vil da ese ut og bli fine, myke kjøttbiter igjen.

En annen blanding består av;

2 ss makaroni med 5 min koketid
2 ss saltet og tørket reinkjøtt i små biter
1 pakke skogssopp rett-i-koppen suppe

Fremgangsmåten og resultatet blir det samme som på den andre blandingen.

Hundegodis må til. De er pakket i dagsrasjoner til en hund. Ett tyggebein og 4 kjeks.

I tillegg skal jeg vakumpakke dagsporsjoner med tørrfor. Siden både Mira og Una spiser all slags mat som jeg spiser, skal jeg lage disse porsjonene litt mindre enn den mengden som er anbefalt deres størrelser.

Selvsagt må vi også ha med noen godbiter. Når smågodten var så billig før påske kjøpte jeg mye. Denne er nå pakket i små rasjoner, så er det noen biter til hver dag.

Jeg kjøpte også mye Kvikk Lunsj når den var rimelig, så det kan jeg også ta med en av til hver dag. Problemet med å ha med mye sjokolade har vært at jeg spiser alt første dagen, så her kreves disiplin....

Pizzabaking på Tøymvasshytta.
Det er flere fordeler med å pakke maten slik. For det første holder maten seg tørr og varig, mens godteri og tyggebein holder seg myke. Siden posene tåler kokende vann, går det fint å lage dem ferdig i posen og spise rett fra den. Til hver tur er det bare å ta med seg det antall poser som man trenger til de dagene man skal på tur.

Ulempen er at det blir mye plastavfall å dra med seg tilbake.

Etter hvert skal jeg lage litt andre blandinger for middagsmat og brød, så det kommer jeg tilbake til senere i vår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!