lørdag 5. desember 2015

Vi har partert en rein!

Fredag formiddag kjørte vi til Korgen for å hente en rein. Vi snakker ferskt kjøtt; dyret ble slaktet dagen i forveien.

38 kg reinslakt ble lagt på spisestuebordet, knivene slipt og vi gikk i gang med å skjære den opp.

Nå var dette en feit rein, hun har nok ikke trimma mye i sommer og høst... over 5 kg fett ble skåret vekk...

Indrefileten ble fredagsmiddag i form av same-taco.

Vi skjærte opp mange kg grytekjøttbiter, sametaco-kjøtt (skav), ribbeina ble saltet og skal røykes og bli pinnekjøtt, noen store kjøttbiter skal saltes og tørkes.

Alle beinene ble skåret så rene for kjøtt som de kunne bli, deretter ble resten av kjøttet kokt av dem. Fint å ha til ferdigkokt grytekjøtt.

5,5 kg kjøtt ble kjøttdeig som vi laget reinkarbonader av. Mye vanlig løk, purreløk, hvitløk og chili ble blandet i sammen med potetmel, melk og egg. Ikke salt eller noe annet krydder, bare smaken fra kjøttet og de forskjellige løkene.

Jeg laga ei form slik at karbonadene ble like runde og tykke. Kjæresten stod for stekinga (og prøvesmaking
/kvalitetssikring).

Det ble 68 store fine reinkarbonader, som ble avkjølt og vakumpakket 2 og 2.

Reinskavet og kjøttbitene ble vakumpakket i porsjonsposer på ca 600 gram. Den urgamle kjøkkenvekta fungerer utmerket.

Siden det aldri bli til at vi lager steik, biff eller lignende, har vi tatt vare på kjøttet slik at det passer vårt bruk.

Pinnekjøtt av rein har ingen av oss laget før, så det blir spennende å se resultatet.

Stakkars Mira og Una... de ble forvist fra kjøkkenet og måtte være på stua mens vi holdt på med steking og pakking. Nå hadde de ingen fare, for de hadde da fått mer enn nok rått reinkjøtt mens vi parterte, men likevel...

Nissen ble veltet mange ganger og de to hårballene stod håpefulle på kjøkkenet, Una ga seg etter hvert og la seg ned, men Mira... nei, er det mulighet for en smule eller to, da gir hun seg ikke...

Mange, mange timer med arbeide senere er reinen forvandlet fra ett slakt på spisestuebordet til masse god mat. Dette er moro å holde på med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!

Få varsel ved kommentaroppdateringer!