onsdag 25. september 2013

Tur til Sauvasshytta!

I strålende sol la vi i vei fra Jordbrua mot Sauvasshytta. Skiltingen viste 8 km, noe som viste seg å ikke stemme, det var 9 km (i følge våre 2 GPS'er). 5-6 grader og nydelig fjellterreng. Jeg må ærlig innrømme at jeg var en smule spent. 500 høydemeter lå foran oss. Sekken min ble veid før vi dro; 12,3 kg...


Oppover bar det, men det ble liksom ingen skikkelige stigninger, bare sakte men sikkert oppover. Etter de første drøye 70 høydemetrene var det slutt på gjørmete myr og landskapet gikk over i fjellterreng. Vi kunne puste lettet ut, goretex-sko var ikke ett dumt valg på denne turen!

Vi fulgte den røde T-merkinga som gikk langs ei godt synlig sti. Nei, denne gangen var vi ikke skeptisk til hverken sti eller T-merking! Mulig vi har lært?!?!?!

To store reinflokker hadde vi rundt oss i store deler av løypa. De er majestetiske, de dyrene. Vi var ikke kommet langt opp på fjellet før Okstindmasivet dukket opp foran oss. Med litt nysnø i toppene.

Godt oppe i fjellet sier turfølget mitt; "Der er nissen!" (Vi hadde gått og snakket om at nissen måtte være i nærheten siden alle reinsdyrene var der... lavterskelhumor... ) Og ganske riktig; der var nissen! Dog forsteinet, men jeg regner med at han kvikner til liv igjen nærmere jul! ;)

Vel fremme ved hytta kunne vi sette fra oss de "lette" sekkene våre, få fyr i ovnen og hentet vann. Etter å ha skiftet til varmere klær, satt vi ute og så at solen forsvant bak fjellet. Solnedgang rundt kl 18:30, men det var jo bare fordi det lå ett fjell på over 1300 moh rett foran inngangspartiet til hytta.

Når sola forsvant ble det øyeblikkelig fryktelig kaldt. Det var bare å komme seg inn og få laget noe varm mat. Denne gangen var det turfølget mitt - og ikke jeg - som skulle lage mat. Jeg kunne ligge i sofaen og lese i hytteboka! :) Luksus!!! Selvsagt var Ranatraskenkortet klippet på dette tidspunktet, klipp nr 21 - full kontroll på det! :) Jeg fikk servert nydelig mat med rødvin til... virkelig luksus! :)

Senere på kvelden var det ut i kulden igjen, det var stjerneklart vær, så vi ble sittende å se på stjernehimmelen. Helt nydelig! Men kulden gjorde at vi ikke ble ute lenge og heller tok tidlig kveld.

I dag tidlig, rundt kl 08, var sola på vei opp over fjellene. Det store fjellet den forsvant bak i går kveld, lå og badet i lyset. Det var kaldt, minus 3 grader. Bakken var frosset og vi måtte fyre opp i ovnen for å ikke fryse halvt i hjel inne i hytta.

Etter frokost og klargjøring av hytta og sekkene, var vi klare til å gå ned igjen rundt kl halv tolv. Ennå var det minusgrader ute. Bekkene var frosset og det lå et tynt islag langs kanten av fjellvatnene.

Jeg innser at årets tursesong nærmer seg slutten med stormskritt. Nysnøen kryper nedover fjellsidene i takt med at temperaturene synker. Landskapet er ennå vakkert med alle høstfargene, men tiden går så fryktelig fort, så om en måneds tid er det bare å innse at alle kartene må letes frem - det er tid for å sette seg ned og planlegge neste års turer! :)

I morgen starter jeg på 7 nattevakter. Jeg har aldri gått 7 netter på rad før, så jeg regner med at jeg kommer til å være rimelig gåen den dagen jeg går av vakt. Men så er det nye turer som står på planen! Jeg gleder meg som alltid! Kanskje får jeg presset inn en tur selv om det er arbeidsperiode?!?! Hvis jeg nå bare får sove nok...

Takker så mye for turfølget!
Ha en fortsatt strålende uke!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!