mandag 31. januar 2011

Privatøkonomi- dårlig råd eller god råd?

<><><>
Det store spørsmålet er; er det mulig å leve på en inntekt i 2011? Eller må man ofre singel-livet og bli samboer for å overleve?
Nøkkeltall for 2009:
Gjennomsnittlig månedslønn for alle lønnsmottakere var 35 200 kroner i 2009
Lønnsveksten fra 2008 til 2009 var i gjennomsnitt på 3,2 prosent, mens den året før var på 6,1 prosent
De 10 prosent høyest lønte i 2009 hadde i gjennomsnitt en månedslønn på 68 500 kroner
De 10 prosent lavest lønte i 2009 hadde i gjennomsnitt en månedslønn på 19 900 kroner
Administrerende direktører hadde en månedslønn på 65 200 kroner i 2009.
Så i følge Statistisk sentralbyrå, bør til og med noen med minstelønn få livet til å "gå rundt". Men i den virkelige verden er det ikke helt sånn, eller er det?

La oss si at du har utbetalt rundt 20 tusen kroner i måneden, har et boliglån som sluker 8 tusen. Et par tusen går til strøm. Et par tusen til billån. Et par tusen til drivstoff. En tusenlapp til mobil/internett/tv. Tusen til forsikring. Så må du ha litt mat, kanskje er du flink og klarer deg med to og et halvt tusen til det. Du skal betale veiavgift, studielån, kommunale avgifter, NRK-lisens, samt spare til ferie, til sammen for tusen kroner måneden. Da gjenstår det 500 kroner til enten røyk, treningssenter - eller noe annet. Skulle gå høvelig bra det. Så lenge ikke kjøleskapet ryker eller bilen trenger service!


Men hva gjør folk? Lever man etter evne i dagens samfunn, eller lever man over evne?
Noe av det værste jeg vet er folk som klager over dårlig råd, når de samtidig;

- kjøper lunsj (KUN en landgang, da...) i kantina for 35,- hver dag, og glemmer at det blir ca. 700,- i måneden. Skal vi anslå at du ville brukt 200,- på å smøre matpakken hjemme?!?!

- røyker 15 sigaretter pr dag, og glemmer at det blir ca 1688,- måneden. Penger du rett og slett bare kunne spart? "Men jeg kjøper dem til nesten halv pris i Sverige!" Ok. Du sparer ca 844,- i måneden på å slutte.

- kjøper en sjokolade og ei brus hver dag for å unne seg noe godt, og glemmer at det koster litt (ca. 25,-), noe som utgjør omkring 750,- i måneden. Penger du kunne spart deg, og heller investert 100,- hver lørdag i godterier, hadde du likevel spart 350,-
(Og her går jeg ikke inn på dem som har store potetgullskåler og smågodtskåler stående fulle på bordet, uansett hvilken ukedag man stikker innom!!!)

- kjøper 2 ukeblader hver uke, og glemmer at hvis du ligger ei uke eller to på etterskudd så kan du sikkert arve dem av mamma eller en venn, og vips har du spart 320,- måneden.

- kjøper lokalavisen hver dag, 6 dager i uken, når du heller kunne lest avisen på nett, eller på jobb, og glemmer at dette kunne du spart hele 360,- i måneden på.

- har medlemsskap på ett eller annet treningsstudio, for ca. 300,- hver måned, og glemmer at naturen er gratis; spinning? - du har vel en sykkel? Tredemølle? - det finnes vel veier der du bor? Stepmaskin? - Har du ikke trapper? Ja, da finnes det mer enn nok offentlige bygg du kan "låne" trappene av. Løfte vekter? - Har du ikke ved du kan stable? Stein du kan flytte? Flasker med sand du kan løfte? I tillegg til skigåing, turer i fjellet og masse frisk luft som ikke har gått gjennom et aircondition anlegg!

Med bare å ta inn over seg disse fem punktene kunne du spart 3518,- hver eneste måned!

Og dette i tillegg til alt "virreforbruket" vi har hele tiden, alle tingene vi bare "må" ha. Vi må gå på kafé med venninner og venner, vi må kjøpe biff med all slags tilbehør til lørdags kveld - og da fortjener vi ei virkelig god flaske vin. Og så er det jo så vanvittig godt med et nytt outfit eller to når lønna endelig kommer inn, og da må vi jo bare ha sko som passer til, ikke sannt?

Innimellom slår det meg også, nå i Facebook-tider; den dagen barnetrygden kommer, eller dagen etter; da er Facebook full av statuser som; "Hadde en fabelaktig middag på Dollie Dimples med de små gullene mine!" Og ennå klarer man å sutre når pengene er oppbrukt på et blunk? Hyggelig med pizza, men det koster 1/4 så mye å lage den hjemme... og det går da ann å dekke et pent bord og ha en minst like fabelaktig middag hjemme med de små gullene, sånn at du kanskje har råd til å kjøpe nye sokker og nye sko, for gullene vokser så vanvittig fort - og skoene blir for små før du har snudd deg 360 grader....?!?!?!

Nå vet jeg at mange har panikk for å handle på bruktbutikker, men hvorfor ikke? Er du en "lesehest" pleier det finnes mye bra i bokavdelingene. Og vil du nå bytte ut litt av "pynten" hjemme; kjøp noe brukt, mal det om - hvis du ikke liker fargen.

Og så det som virkelig kan skremme vettet av en hver; du er lei av tv'n. Åh, du har så lyst på en sånn 50" flatskjerm... veggmontert... og hjemmekinoanlegg... DET hadde vært noe det! Men det er jo ikke noe problem! Mange måneders betalingsutsettelse, bare hente i dag - betale om et halvt år! Og om et halvt år, DA har man helt sikkert råd til dette. Hjem kommer en Panasonic 50" 3D plasma tv og et Philips hjemmekinoanlegg! Et par-og-tjue-tusen er da ikke noe problem i august? Neida... Men august kommer og ingen penger er spart, for der var ingen penger å spare. Ferien kosta mer enn først antatt, det ble litt resteskatt, fatter'n hadde plutselig 60 års dag og det ble spleisa på en rundtur med hurtigruta. EU-kontrollen på bilen ble litt dyrere enn du trodde, fordi bremsene og to dekk måtte skiftes før den ble godkjent. Ja, ja... hva skjer så? Jo, "godsakene" må jo betales. 16% rente, nedbetaling over 3 år. Ja, ja 808,- pr måned er nå ikke så ille. Men poenget er at du kunne spart 7088,- på disse tre årene, ved å spare til tv'n og hjemmekinoanlegget før du kjøpte det... men du hadde så lyst på?!?!

Jeg pleier å se på Luksusfellen på Tv3. Økonomene der er ikke så dumme, skjønner dere! Og jeg liker konseptet. Det er ikke for å henge ut noen, men for å hjelpe - og vise andre at det er mulig, bare du tar tak i økonomien din. De har mange flotte tanker og idéer for de som vil snu økonomisk ruin til økonomisk suksess!

Selv om vi her i Villa Galskap klarer oss godt, egentlig... skulle man ikke alltid tro det. For vi har liksom ikke råd til noen ting. Hvorfor? Jo, fordi vi alltid sparer til ett eller annet. Hundre tusen til ferie, hundre tusen til bryllup, 25 tusen*4 til konfirmasjoner; det er alltid ett eller annet. Men vi sparer ikke til vi blir gamle, for det er jo slett ikke sikkert vi blir gamle! Vi sparer kun til det neste vi har lyst til. Det vil ofte si at vi har "dårlig råd"...  ;-) Av og til er min kjære så spy lei av at vi ikke har råd til hverken det ene eller det andre at han NEKTER å spare til ny ferietur! Men jeg vet, av erfaring, at det går over når uværet setter inn...  ;-)  Nå må det sies at av og til så "driter" vi i hele sparinga og bruker penger som 10 fulle sjømenn... men av og til er det godt! Når vi har "råd" til det!!! ;-)

Og så vet jeg, at det er fryktelig dyrt å være fattig. Det er faktisk noe med det dyreste som finnes. Klarer du ikke betale regninga innen fristen, må du betale purregebyr. I stedet får å kjøpe en jakke som er vanntett i mange år, må du kanskje kjøpe en billig jakke to ganger i året for å ikke bli søkk våt. Og har du ikke råd til å ordne vannlekkasjen bak vasken på badet, kan du være sikker på at hele badet er oppråtnet og  må fikses fra grunnen av - etter hvert. Det å alltid måtte velge det billigste, fordi det er det du har råd til nå, og så går det i stykker nesten med en gang... o.s.v.

Men er det mulig å klare seg på en inntekt i dagens Norge? I vårt luksus-samfunn undres jeg også på om det er mulig å få det bra med to inntekter? Må man hele tiden leve på lånte (avbetalingsordninger, Mastercard, forbrukslån) midler?

Men bare ikke nevn dårlig råd hvis du ikke gidder smøre matpakke, slutte å røyke, handler godterier hele uka, bruker treningsstudio i stedet for naturen, kjøper aviser og ukeblader i massevis, går på kafé og koser deg med kaffe og kake en gang i uka og handler alt mulig på avbetaling! Bare ikke nevn det!!!
- har du råd til nevnte ting, er det jo ikke noe problem... for da klager du jo heller ikke!!! ;-)

Ha en økonomisk gjennomtenkt uke, folkens!!!

P.S! Alle bildene er mine, bortsett fra Luksusfellen-logoen! ;-)

6 kommentarer:

 1. wow, tipper det er mange som stusser over hvor mye man kan spare ved å smøre matpakke f.eks :) La frem dette regnestykket til hankjønnene i huset i begynnelsen av januar...og nå har de begge med seg matpakke :)
  Men det med røyk vil jeg ikke snakke om :P

  SvarSlett
 2. He, he... Aina... det er nok mange ting man ikke tenker over, blandt annet matpakken! Men det er lurt å lage den hjemme, uten tvil.

  Ang. røyken, er det vel ikke bare du som utvikler øreklaffer og "sky-lapper" av det regnestykket?!?!

  Men litt spart her, og litt spart der - blir fort mye spart!!! ;-)

  ... og så kan man være litt "full sjømann"!!!
  *KLEM*

  SvarSlett
 3. Hei snuppa! Istedenfor å svare med det som hadde blitt en eviglang kommentar, så har jeg "svart" med et innlegg i bloggen min :)
  http://pilaris.net/blogg/lever-vi-over-evne/

  Stor klem!

  SvarSlett
 4. He, he... Kjersti... kanskje like greit at du svarte med et eget innlegg!!! Og til alle dere andre; innlegget hennes anbefales, både på grunn av alvor og humor!!! Klemme-klemmer til Kjersti!!!

  SvarSlett
 5. Kjempeflott innlegg, Siv Anita. Som om jeg skulle skrevet det selv, selvsagt. ;0)

  Ha en flott dag!

  SvarSlett
 6. Tusen takk, Kristine! Selvsagt kunne du skrevet det selv!!! ;-)

  Ha en flott dag videre!!!

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!