søndag 29. august 2010

Hva er geocaching?

Hva er geocaching?
Geocaching er en slags fritidsaktivitet som innebærer bruk av en GPS, en slags skattejakt etter utlagte turbokser, som skal inneholdende minimum en loggbok. Geocachere som finner boksen logger sitt besøk i loggboken. I noen av boksene er det plass for bytteting, det vil si at du har med deg noen småsaker, og kan bytte disse med de småsakene som er i boksen, hvis du vil. Det er viktig å huske at man ikke legger spiselige ting i boksen, for da kan man bli plaget med dyr som kjenner lukta, og dessuten er det en viss helserisiko med spiselige ting som kan bli liggende lenge i boksen! Bytt kun saker og ting!!! ;-)

Bildet viser den aller første cachen vi fant;
Granneset! Turboksenes/cachenes koordinater i terrenget finner du på Internett. www.geocaching.com Så skal du ved hjelp av GPS finne stedet og lete opp boksen, noen ganger er de veldig enkle å finne, og noen ganger er de veldig vanskelig å finne. Man leker en voksenversjon av "gjemsel"!!!

Her er et eksempel på en av våre cacher, og innholdet som var der da vi la den ut! Etter å ha funnet boksen, og registrert funnet i loggboka, skal du loggføre funnet på nevnte nettside. Dette gjør at du får registrert dine funn, og eieren av boksen får beskjed om at du har funnet den, og hvis du skriver litt om turen dit og funnet - da er det ekstra hyggelig for cache-eieren. Samtidig kan andre cachejegere som skal besøke dette stedet, lese din logging. I bloggen min vil du se flere eksempler på cacher, så jeg tar ikke med flere bilder av disse her nå.

Av og til kommer man over sånne som dette inni cachene. Dette er kalt TravelBugs og er som oftest små figurer som det er festet en metallplate til, der står det et unikt identifikasjonsnummer. Denne kan du ta med deg og legge i en annen cache, også dette skal registreres på nettsiden;Registrering av Trackables. Dermed kan eieren og andre følge med på hvor de tar veien. Vi har en som er i skrivende stund er i Tromsø, og tre som er på vei sørover i Norge. I tillegg har vi en GeoCoin som er i Tyskland, på vei til Frankrike!!! En GeoCoin er en tykk mynt lignende sak, som også har et unikt nummer. Dette er vår GeoCoin. Jeg fant ikke noe bilde av den akkurat nå....

Spillets opprinnelse ble muliggjort av at Clinton-regjeringen natten mellom 1. og 2. mai år 2000 «slo av» en funksjon i NAVSTAR GPS-systemet, noe som gjorde at GPS posisjonene for vanlige folk endret seg fra en nøyaktighet på 100 meter til 10 meter, og navigasjon til bestemte posisjoner ble mulig med små, håndholdte mottagere.

Dette gav inspirasjon til å bruke teknologien til spill som geocaching. Den første cachen ble lagt ut av Dave Ulmer. Dette fant sted i Portland i staten Oregon, USA. Mike Teague fant denne turboksen først. Han opprettet en nettside, der han loggførte funnet. En annen amerikaner, Jerimy Irish, fant så Teagues nettside og videreutviklet konseptet. For mer om geocachingens tidlige historie, se geocaching.gpsgames.org - historie. Etterhvert har aktiviteten økt voldsomt i omfang; i dag praktiseres geocaching i over 100 land, også i Norge. Det finnes over 1.100.000 aktive cacher i verden. Over 11.000 av dem i Norge.

Jeg håper min forklaring på hva geocaching er virker forståelig. Har du spørsmål eller innspill, så ROP UT!!!

Informasjonen min er hentet fra de nevnte nettsider i tillegg til wikipedia.

Takk for oppmerksomheten!
Siv Anita

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil gi meg en kommentar!